İyi bir sürüş ve frenleme için bunlara dikkat edin!

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Şubat 2008 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kötü lastik her zaman kaza sebebi olabilir

İyi bir sürüş ve frenleme için lastiklerin dış yüzeyini ve stepne dahil tüm lastiklerin havasının mutlaka kontrol edilmesini tavsiye eden uzmanlar, kötü bir lastiğin her zaman kazaya sebebiyet verebileceğini söylüyor. Uzmanlar; "Ayrıca kabak lastikler, özellikle yağışlı havalarda direksiyon hakimiyetini tamamen sürücünün elinden alabilir. Kabak lastikleri değiştirin. Lastikleri iki ön veya iki arka şeklinde değiştirin. Her iki lastiğin de aynı desende olmasına dikkat edin. Unutmayın ki Lastik dış derinliklerinde eşit olmayan aşınma oluşması yani, lastiklerden birisinin ötekisine nazaran daha fazla ve normal olmayan biçimde yıpranması ön düzen sisteminde bir arıza olduğunun habercisidir." uyarısında bulunuyor.

Bursa Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürü Mustafa Kihtır, özellikle havaların soğuduğu şu günlerde sürücülerin 'iyi bir sürüş' için dikkat etmesi gereken noktaları anlattı. Fren hidrolik yağının seviyesindeki azalmanın bir arızanın habercisi olarak kabul edilmesi gerektiğini belirten Kihtır, fren pedalına basıldığında pedal önce bir yerde durup daha sonra bir gevşeme hissediliyorsa ciddi bir sorun olduğunu kaydetti.

SOĞUKLARDA EL FRENİNİ ÇEKMEYİN

Fren pedalına basılınca bir yaylanma hissediliyorsa sistemde hava olduğunu vurgulayan Şube Müdürü Kintır; "Hemen servise gidin. ABS fren sistemi, virajlarda ıslak yüzeylerde çakıl ve benzeri malzemeli yollarda daha iyi yol tutuşu sağlamaz. Hızla virajlara girerken yol platformunda kalmanıza yardım etmez. ABS'nin ıslak yol yüzeyinde önünüzdeki aracı yakın takip ederken ortaya çıkan bir frenleme durumunda size bir yararı olmayacaktır. Emniyet kemerinin taşıtınızın orta direklerinde bulunan ayarlı tutucularından boyunuza göre ayarlayın. Emniyet kemeri kesinlikle boyun bölgenizin üzerinde olmasın. Bu tip kullanım kaza sırasında boğulmanıza sebep olabilir." dedi.

Kış aylarıyla birlikte araçlarda elektrik sarfiyatının arttığına dikkat çeken Kihtır, şunları söyledi: "Bu yüzden ilk olarak elektrik marş ve şarj dinamolarının kontrol ikinci olarak da akülerin bakımını yaptırın. Akü çok yoruluyorsa akü suyunu, suyundaki asit oranını ve kutup başlarını kontrol edin. Kutup başlarını gres yağı, bulunamıyorsa vazelin yağı ile silinin. Bir de araçların bakım kilometresi gelmese bile yaz çıkışı servise götürüp genel bakımdan geçirtin. Yakıt filtresini ve karbüratörü kontrolden geçirin. Yakıt filtresinin içine kaçacak suyun donması, aracın çalışmasını zorlaştırır. Karbüratörün içine kir ve tortuların girmezsi de yakıt sarfiyatını arttıracağı gibi aracınızın istenilen düzende çalışmasını engeller. Her zaman aracınızda mutlaka çekme halatı, takoz, zincir ve reflektör bulundurun Yağış anında kayganlaşan zeminde takip mesafesine uyun. Hız yapmayın. Soğuk havalarda aracınızın el frenini kesinlikle çekmeyin. Eğer çekili unutulmuş ve donmuşsa aracı arkadan ve önden iterek sıkışan frenin açılmasına çalışın. Üzerine sıcak su dökerek açmak da bir çözüm yoludur. Aracın kilidinin donması durumunda kapıyı açarken anahtarı ısıtın. Kapıları sürekli olarak kapalı tutun. Şehirler arası yollarda seyahat ederken ayrıca kilitli tutmayı unutmayın. Kapı kollarını, elektrikli dikiz aynalarını ve antenleri vazelinle silerek donması önleyin."

'Trafik kurlaları hayat kurtarır' diyen Kihtır, yayaların da uyması gereken kuralları hatırlattı. ıÜüTaşıt yolu bitişiğinde ve yakınındaki yaya yolu (kaldırım) yoksa banketlerden yürünmesini tavsiye eden Bursa Trafik Denetleme Şube Müdürü Musatfa Kihtır, karşıdan karşıya geçişlerin, trafik polisinin bulunduğu yerlerden, o da yoksa yaya geçidi, okul geçidi gibi yerlerden yapılması gerektiğini hatırlattı. Yayaların, yaya geçidi, okul geçidi ve kaldırımların daima sağından gitmesini isteyen Kihtır, karşıdan karşıya koşmadan ancak hızlı adımlarlar geçilmesinde yarar olduğunu söyledi. Trafik ışığı ve yetkilinin bulunmadığı yerlerde, taşıtların uzaklık ve hızını kontrol edip güvenliğin sağladıktan sonra en kısa doğrultudan en kısa zamanda karşıdan karşıya geçilmesi gerektiğinin altını çikzen Kihtır, şöyle devam etti: "Yayalar için özel olarak yapılmış alt veya üst geçit, yaya köprüsü veya yaya tüneli gibi yerlerden karşıya geçin. Devamlı çizgilerde, virajlarda, tepe üstlerinde, dar köprü ve tünellerde ilerisi görünmeyen yerlerde önünüzdeki aracı geçmeyin. Birden fazla şeritli yollarda trafiği tehlikeye düşürecek şekilde işaret vermeden şerit değiştirmeyin. Önünüzdeki araç başka bir aracı geçmekte ise sizde onu geçmeye çalışmayın. Alkollü iken araç kullanmayın. Önde giden araçları güvenli ve gerekli mesafeden takip edin."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber